RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
LUKE VIBERT'S FURTHER NUGGETS
2LP - Lorecordings, 2002

Nej, detta har inget med garagerock att göra utan är helt andra guldklimpar än de mer kända Nuggets-samlingarna. Här rör det sig om Library Recordings, det vill säga musik producerad för att användas som jinglar, themes och bakgrundsmusik i radio och TV. Inspelningarna är gjorda mellan 1965 och 1980.

Mannen som valt ut sina favoriter är tydligen någon trip-hop-snubbe. Jag har aldrig hört talas om honom, men det kan ju bero på att jag inte bryr mig ett skit om modern dansmusik och liknande. Av det lilla jag hört av modern musik kan jag dock dra slutsatsen att Nuggets-plattan låter förbannat modern. Och det är ju inte så konstigt eftersom den är full av det stoff som dagens artister samplar ihjäl sig från.

Här finns lite av varje: feta beats, moog, funk, easy listening, stämningsfull musik, fuzzguitar och elektroniska experiment med mera. Det känns verkligen som att Library Music är en genre där musikaliska galningar fick släppas fram och hitta på precis vad de ville. I princip varje spår är fantastiskt på sitt sätt och jag känner mig en smula irriterad över att jag inte upptäckte det här när första installationen, kallad "Nuggets, Luke Vibert's Selection", släpptes. Nu är den tydligen utgången så det blir väl att leta runt, för desto mer jag lyssnar på "Further Nuggets", desto mer vill jag ha.

/ Mattias S