RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
GREENSLEEVES REGGAE SAMPLER 23
CD - Greensleeves, 2002

Den här serien är väl egentligen den enda som kan mäta sig med Vp:s "Strictly the best"-samlingar och den här gången har man satsat lite hårdare vilket har spetsat den ytterligare, ingen mjäkig engelsk lovers rock här inte.

Lätt överrepresenterad med fyra cuts av fjorton på LP:n är Martial Arts Riddim. Dock är det de bästa versionerna med Elephantmans "The bombing", Alozades "Jamaica", Sizzlas "Karate" och framför allt en stänkare ifrån den namnkunniga trion Bounty Killer, Richie Stephens och Wayne Marshall, vid namn "Ladies looking fine", som finns med. Det bjuds också aptitretare från splitternya riddims som Diwali där Crissy D bidrar med högst tveksamma "Make it real good". Mycket bättre, faktiskt vansinnigt bra, är T.O.K:s insats, "Pengeleng", över precis lika splitternya Hard Drive som är producerad av Chris Goldfinga, kanske Englands största dj-förmåga efter Rodigan. Shabba Ranks triumfartade comeback markeras med två spår. Dels "More pon more" och dels "Show dem how" i kombination med sin gamla dödspolare Josey Wales.

Som sagt är det mest hardcore dancehall den här gången men Capleton och Lucianos gemensamma rootshöjdare "Never let de youths dem die" har i alla fall smugit sig in. Den vid det här laget ganska uttjatade "Log on" med Elephant man kunde man ha skippat lika väl som Bounty Killers andra inspelning på Rice and Peas Riddim, "I am who I am" som naturligtvis håller lägre klass än "Mystery is the man". Dessutom har Mr Vegas fått äran att företräda Greensleeves senaste riddim, Famine, med det enda spåret som går att köpa separat från riddim-albumet, "Popeeto".

Jag tycker att den här samlingen är mycket prisvärd och för den som inte tokköper sjuor låter den här skivan en hänga med hyggligt i alla nya trender för tillfället utan att fullkomligt ruinera en. Och med en så pass smaklös slogan som "Mucho bling bling for not much chi-ching" är det över all förväntan och en smartare sammansatt platta än "Ragga, Ragga, Ragga 16" som säljs med samma klämkäcka budskap.

/ Captain Morgan