RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DIWALI
Riddim - 40/40, 2002

Klappa händerna när du är riktigt glad! Lenky har satt ihop det här riddimet som är ett av de bästa på länge. Ingredienserna är handklapp, en halvorientalisk melodislinga och rejäla bastrummor. Det hela är underhållande och lättsamt utan att för den delen bli larvigt, och i princip alla deejays är i storform.

TOK - "Glazing Gal"
Kvartetten i farten igen med sedvanlig stämsång. Den här gången är temat något om välklädda damer som alltid är utrustade med det senaste i modeväg. På b-sidan hittar vi ett spår med den ganska klantige Desperado som inte gör någon speciellt glad.

Degree - "Inna"
Bra sväng från den gamle Generalen. Inget speciellt i textväg men "ay-ay-ay"-refrängen lyfter det hela.

Cecile - "Respect your wife"
Cecile fortsätter sin bana som Jamaicas största kvinnosakskvinna på ett utmärkt sätt. Jag tror, men är inte säker på, att texten går ut på att mannen måste förklara för sin flickvän att det ändå är frugan som bestämmer.

Bounty Killer - "Sufferer"
Ännu en omgång reality från allas vår Rodney - systemet och politikerna tvingar folket att leva som "sufferers". Bra refräng från Wayne Marshall.

Elephant Man - "Elephant Message"
Bästa från Elephant Man på väldigt länge, och solklart ett av de vassaste cutsen på riddimen. Elephanten öppnar med en ramsa hämtad från skolgården och kör sedan på genom att först och främst hylla sig själv och refrängen från Nenas "99 Luftbaloons".

Buju Banton - "Tra-la-la"
Diwali muntrar till och med upp Buju Banton, som tillfälligt lämnar rastafarin och socialrealismen för en god partydänga. Notera att den här inte är släppt på 40/40 utan Mastermind./ Per