RECENSION  

FOLIE
MISSPASS
CD - Mitek, 2002

Foliemannen heter egentligen Stefan Thor. Han är ytterligare en elektronikpersonlighet från Hässleholm, staden som tidigare har givit oss en hel del toppunderhållning och som jag personligen misstänker är hemorten även för det kommande Mitek-släpp som går under namnet Minimalistic Sweden.

Thor har gjort musik ett bra tag, bland annat under namn som Tosig (minimalistisk techno) och Aluminium (halv-industriell drum 'n' bass som går att hitta på mp3.com), samt i diverse syntband. Som om inte det vore nog har också vägen fram till denna solodebut varit en smula förvirrad. Först skulle Tosig släppa ett album på Mitek. Samtidigt utlovades en skiva med Folie på Komplott. Nu har emellertid en Folie-skiva släppts på Mitek och var Tosig blev av har jag ingen aning om.

Mitek-loggan till trots så håller Foliemannen sig till de klassiska elektronika-knepen, i det område som markerats av tidiga Warp- och Clear-releaser och skivor av t.ex. Freeform och Plaid. Av det tidvis intensiva knastandet och klickandet märker man ibland att detta är en ny skiva, men det klickar ändå ovanligt lite för att vara Mitek och bortsett från det klickande som finns skulle skivan ha kunna varit gjord för fem år sedan. Folie använder nämligen ganska mycket hydrofon-ljud (som det i Datatheifs "Nightraid") och en hel del skeva rytmer.

Folie har en intressant förmåga att adoptera små delar av andras låtar. Man känner helt enkelt igen sig lite då och då, fast oftast är det svårt att sätta fingret på vad det är man känner igen. Ett tydligt exempel är emellertid melodislingan i "Boulevard", som är plockad nästan rakt av från Kraftwerks "Expo 2000" (Andra har föreslagit att det egentligen är Art of Noises "Moments In Love" som görs om här, men det är naturligtvis jag som har rätt...). Eftersom Thor i och med detta åstadkommer den absolut bästa remixen av "Expo 2000" hittills, med gammeldags elektronika-beats (vilket betyder 1996-99 i de här sammanhangen) och sköna fragment-ljud, är det naturligtvis mer än OK att låna lite.

Sammanfattningsvis är "Misspass" helt enkelt en trevlig albumdebut, som emellanåt kanske saknar någonting som gör att den sticker ut från de mängder av andra skivor som släpps i samma genre. Kanske är det just detta som kommer att ändras när vi får höra Tosig. Alltså hoppas vi att den skivan också dyker upp nånstans snart.

/ Petter