RECENSION  

MOCHIPET
MOCHIPET CDR
CDR - BTrendy, 2002

Mochipet är ett enmansprojekt från Los Angeles i electronicaskolan. Det här släppet kan väl sägas ligga strax över demo-nivå, rent "förpackningsmässigt", men är såpass trevligt på det musikaliska planet att det absolut förtjänar att uppmärksammas av fler. Första halvan av den tiospåriga skivan hamnar någonstans i den brittiska Skam-avdelningen, med enkla små melodier och hetsiga, krångliga rytmer. Första spåret, "IDMdiot" (bra namn), är ett typexempel - trumprogrammeringen imponerar och melodislingorna är kusligt gemytliga. I "Broke Breaking Beats" blir det lite knepigare, en plastig slappbas som spelar alldeles för fort och minst lika röriga trummor. Även "Beautiful Belonious Bits" och "Chicken Guiro" håller samma stil, och bjuder på mer melodi-gemyt respektive tecknad-film-samplingar.

Under skivans andra halva rör vi oss över till Tigerbeat6-land - digitalt oväsen och brutalt sönderplockad hiphop, ett fält som Mochipet också behärskar. Bäst är spåret "Wu-Tang O.D.B Shimmy Remix" som naturligtvis är en laptop-remix av ODB:s "Shimmy Shimmy Ya". Inget direkt nytt konceptmässigt men väl genomfört och ett bra val av låt att ge sig på. En liten varning: Framåt slutet hamnar vi stundtals lite för djupt i komedifacket, som i "Hard Mochi" där Nellys "Country Grammar" läggs över en galen banjoslinga, men det går å andra sidan aldrig till överdrift. Dessutom avslutas skivan med två dolda Radiohead-remixar, något för dem som gillar gnäll istället för komedi.

I allmänhet ett sympatiskt släpp som dessutom finns alldeles gratis att plocka ner från www.mochipet.com. Kolla också upp mannens skivbolag, btrendy, på www.btrendy.com. Deras slogan är "Killing Record Executives Since 1990". Bara en sådan sak.

/ Per