RECENSION  

LIMP
ORION
CD - Morr Music, 2002

Det här är utan tvekan något av det mest intressanta jag hört på länge. Danska Limp får nog faktiskt kallas för ett rockband. Här finns det klassiska rockbandets alla instrument; gitarrer, basar och trummor, men man tar det hela några steg längre. Jag skulle vilja påstå att mycket av den musik som släpps på Morr Music låter på ett visst sätt - egensinnig elektronisk musik med flera influenser från genrens verkliga giganter med allt vad det innebär. Med sin rocksättning tar Limp element från denna typ av musik och placerar den i en helt ny miljö. Melodier och låtstrukturer som mer hör hemma i den elektroniska världen spelas istället på traditionella instrument och resultatet blir emellanåt så bra, så bra. Visst finns det elektronik med i bilden men den tillåts aldrig kliva fram och spela huvudrollen.

Det handlar som försiktig och framväxande musik som byggs upp med relativt enkla medel och ofta följer ett mönster från svagt till starkt. Till en början kanske en ensam gitarr som sedan byggs på med flera. När sedan bas och trummor kommer in i bilden så faller allting på plats. I pressinfon nämns influenser från Mogwai, Slowdive och till och med Boards of Canada. Även The Cure och Depeche Mode som de lät på 80-talet nämns, men jag skulle utöver detta vilja lägga till nutida elektronisk musik samtidigt som jag av någon anledning tänker på Pink Floyd (alltså Pink Floyds goda sida, inte den onda).

Av albumets låttitlar att döma så kretsar det hela kring något sorts rymd- eller stjärntema. Exempelvis "Interstellar" som är ett fullständigt genialt stycke musik enbart bestående av gitarrer, bas och en aning elektronik i bakgrunden. Otroligt harmoniskt och stämningsfullt där gitarrerna skenar iväg men hämtas tillbaka precis innan högtalarna ger upp. Även låten "Orion" är fantastiskt bra när flera lager av gitarrer samsas med varm och behaglig bas och en torr, funkig trumtakt. Skivan innehåller sex spår på totalt 30 minuter. Kanske lite snålt, men med tanke på hur trevlig skivan är så får vi ha överseende med det. Limp består förresten av fyra slynglar i 20-årsåldern som tydligen har gjort musik i tio år. Under dessa tio år ha de sannerligen lärt sig behärska sina instrument till fullo, men man kan inte undgå att undra hur de lät när de började. Vill man vidga sin uppfattning om dem så lyssnar man även på Manual, Aerosol eller Syntaks som alla är grupper som bland annat består av olika Limp-medlemmar.

/ Christoffer