RECENSION  

HEARTLESS CREW / SOUTHSIDE
HEARTLESS THEME (SUPERGLUE) / I SMOKE MARIJUANA
12" / 12" - East West / Southside, 2002

Heartless Crew är för tillfället tillsammans med Pay As U Go och Mo Fire Crew gänget som det surras mest om. De härstammar från norra London och är en trio bestående av Bushkin, Fonti och Moe, som tillsammans sänder ett progam på den brittiska radiokanalen Y2K Fm. Musiken är typisk UK Garage - man känner riktigt hur det osar piratradio och förorenad Londonluft. Från det att man släpper nålen på vinylen tar drivet tag i ens kropp och fötterna börjar stampa takten. Trummorna smattrar, bassgången mullrar dovt och mc:sen gör allt för att vi ska fatta att de är Heartless Crew och ingen annan som styr London-scenen. Här finns ingen osäkerhet eller blyghet. Det är raka rör som gäller från start till målgång. "The Heartless Theme" är en riktigt tung tolva som kommer att få mycket speltid på piratradion i England och då den precis plockats upp av Warner Music blir jag inte förvånad om Heartless Crew snart blir lika kända som So Solid Crew.

Southside gör också skön UK Garage som ges ut på den egna etiketten med samma namn. Som den största delen av skivsläppen i den här genren bekostas det och ges ut på små bolag som ofta är drivna av musikerna själva. Det gör det hela svåråtkomligt men upptäckarglädjen desto större.

Trummorna på "I Smoke Marijuana" är perfekt programmerade och basen är kall och hård. En orientaliskt inspirerad melodislinga ligger i bakgrunden och får låten att svänga extra mycket. Texten är det inte mycket med - Southside-katterna har rätt och slätt samplat en rasta prisandes örten. Inga priser för bästa textförfattande men svänget är övertungt.

Just nu bokstavligen dränks London i garage-låtar och många av dem kommer att bli riktiga anthems. Jag känner på mig att det kommer att bli en brittsommar i år, så snöra på ett par Reeboks och stick ut och plocka tolvorna.

/ Mattias