RECENSION  

TWINE
CIRCULATION
LP - Komplott, 2001

Malmöbolaget Komplott har tidigare legat bakom bland annat Andreas Tillianders LP-debut i form av Komps "Vena" och en alldeles utmärkt mp3/CD-R-serie vid namn "Starfield Simulation", där bland annat Son of Clay, Ronnie Sundin och Smyglyssna varit inblandade. Starfield Simulation är också namnet på de uppmärksammade konserter som bland annat Komplott då och då anordnar i Malmö.

Men över till Twine, som är en nordamerikansk duo och det senaste vinylsläppet på Komplott. De har under ett par år fått ganska mycket uppmärksamhet, framför allt i USA, på grund av flitigt live-spelade (de gör naturligtvis reklam för minsta lilla ton de tar på alla elektronika-relaterade mailinglistor de kan hitta) och ett par uppmärksammade skivsläpp, inklusive en samplings- och loop-skiva vid namn "Intelligent Dance Music: Twine Components" för musikprogrammet Acid.

Det första jag hörde av Twine var tolvan "Immediate Action #3" som släpptes på amerikanska Hefty för kanske två år sedan. Därefter dök de upp med två låtar på samlingen "Bip-Hop Generation 4" som släpptes sent förra året och då tyckte jag inte att de hade ändrat sig så mycket under den tid som skiljde de båda skivorna åt, möjligtvis var det mindre rakt på sak och mer glockenspiel än innan. Att de ändå har ändrats mycket upptäcker man däremot när man spelar "Circulation".

Twine verkar nämligen ha gett sig fan på att lämna standard-elektronika-knepen och -ljuden bakom sig. Det gör de bland annat genom att satsa stenhårt på att sampla och förvränga akustiska instrument. Det dyker därför upp ett sorgset fiol-fragment här och där och på något ställe kan man hitta en pianoslinga, men Twine låter aldrig de akustiska inslagen ta överhanden. Istället hackar de gärna upp dem och kombinerar dem med digitalt hack och knaster och ibland snubblande och klickande rytmer. Tillsammans blir det en ny och bekväm ljudupplevelse, men den allra starkaste poängen med "Circulation" är att den egentligen inte kan liknas vid något annat i denna genre, som annars översvämmas av sömniga kopior.

/ Petter