RECENSION  

ROZENHALL
MIASMASUN
LP - Firework Edition, 2002

Play Loud! står det på skivomslaget. Det var ganska länge sedan man såg det, åtminstone som jag kommer ihåg, men här passar det faktiskt ganska bra in i sammanhanget. Artisten bakom påståendet är Daniel Rozenhall, en före detta student vid EMS-studion i Stockholm. Skivan är utgiven på Firework Edition Records, skivbolaget som Leif Elggren och Kent Tankred startade 1995 som en uppföljning till deras samarbete i Guds Söner, och som ävern är relaterat till Firework Edition, det mystiska bokförlag som startades av Elggren och Thomas Liljenberg (och som kan spåras så långt bak i tiden som till 1978).

Rozenhalls debutskiva inleds med ett rytmlöst, men ganska hetsigt stycke kallat "Grigailment". Rozenhall låter här de klassiskt vibrerande elektronmusik-tonerna blandas både med vad som låter som rena dator-effekter och analoga toner, under tiden som intensiteten ständigt ökar. I efterföljande stycken närmar han sig även ganska ofta något som liknar elektro-akustiska tongångar, och det med väldigt lyckat resultat även om jag misstänker att musiken egentligen inte alls är framställd på det viset. Den avslutande låten, den 17 minuter långa "Sinister Laburnum" passerar genom ett antal längre partier som passar väldigt bra ihop, trots att de ljudmässigt är vitt åtskilda.

En viss 60-talskänsla får man lätt av elektronmusiken och de elektro-akustiska partierna, men det som gör Rozenhalls musik spännande är att den, trots att den oftast är lugn och mera spöklik än aggresiv, gärna balanserar precis på gränsen av att slå över till brus och noise. Under den sista halvan av skivans första sida slår det också över helt till ett längre noiseparti som absolut inte går av för hackor.

En trevlig detalj att sista låten på första sidan heter "Give Me Your Children". En klassiskt stentuff låttitel på en skiva som över huvud taget är bra. Så köp den och spela den högt, enligt anvisningarna.

/ Petter