RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DEFINITIVE JUX PRESENTS II
CD - Definitive Jux, 2002

För den som haft lite svårt att hålla tempot med Definitive Jux skivsläpp har de precis gjort den vänliga gesten att släppa en lätthanterlig samlingsplatta där alla artister på skivbolaget finns representerade. Har ni spenderat det senaste året i en grotta eller framför MTV så pratar vi om den kanske mest framgångsrika underground-hiphop-labeln för tillfället. Definitive Jux står för det avantgardistiska, utan att för den delen tappa kontakten med rötterna i den bistra New York-hiphoppen.

Hela styrkan finns alltså samlad på plattan – efter en snabb uppskattning säger jag att cirka hälften av de tolv spåren är nytt material. Det är idel hög kvalitet och ingen gör egentligen dåligt ifrån sig, det enda som är lite tveksamt är Insights remix av Lif och Opios "Fulcrum". Trevliga pianoloopar är visserligen helt ok, men det känns malplacerat i det här sammanhanget. Mr Lif får å andra sidan revanch genom att teama upp med Murs i den hysteriska "Sneak Preview" (både den och Weathermens utmärkta "Same as it never was" recenserade vi för ett tag sedan när de kom ut på en smakprovs-tolva – läs här).

Trots den styva konkurrensen går medaljen för bäst insats till MHz-crewet som fått till två riktiga godbitar. RJD2 fortsätter sitt meckande av gamla breakbeats och melankoliska stämningar i instrumentala "I Really Like Your Def Jux Baby Tee". I den genren hotar han allvarligt DJ Shadows position. På detta har vi sedan Columbus-kollegan Camu Tao, vars "Hold the floor" är lika enkel som genial - en rejält elak basgång, en arg überthug och inte så mycket mer. Men det räcker. Om man drömmer sig bort till en bättre värld är det nästan lite "Simon Says"-hitpotential över den.

/ Per