RECENSION  

JULIUS
(HALB) SCHWARZ
CD - x-tract/edition rz, 2002

Mannen bakom den här skivan, Rolf Julius, får nog snarare betraktas som en konstnär än en musiker i traditionell betydelse. Han började pyssla med musik någon gång under 70-talet och hans konstinstallationer kretsar till stor del kring musik och kanske i synnerhet ljud. Bland en hel del annat så har han gjort utställningen "Musik für den Blick nach unten", eller torftigt översatt "Musik för en nedåtseende blick", som i stora drag består av högtalare monterade på glas- och metallplattor för att utforska ljudets samspel med olika material. Därifrån är steget inte så värst långt till vad som finns på den här skivan.

"halb (schwarz)" innehålller sju spår inspelade vid olika tillfällen under åren 1989-1998. Enligt skivbolaget så utforskar Julius här John Cages begrepp "small sounds" som handlar om just små ljud, eller små förändringar i ljud. Jag känner inte till Cages teorier speciellt väl men klart är att Julius musik verkligen består av ljud. Massor av ljud på en och samma gång. Att kalla det "small sounds" är aningen blygsamt med tanke på den totala mängd av ljud som skivan består av. Till en början tycker man att allt mer eller mindre låter som ett mäktigt brus, men efter ett tag upptäcker man små fina detaljer och förändringar i musiken. De inledande spåren ger ett ganska elakt intryck, till exempel "fast schwarz" som är massor av bas och en skärande och flimrande förgrund. Lyssnar man noga kan man urskilja åtminstone vissa av alla de element som musiken är uppbyggd av och man kan inte undgå att fundera på vad alla dessa ljud har sin början i. Den senare delen av skivan är inte riktigt lika mäktigt mullrande utan snarare det som man i pressinfon kallar "alla de ljud som en traditionell ljudtekniker lägger ner stora summor på att eliminera". Kanske kan man ana en känga åt musiken på alla topplistor runt om i världen?

Alla spår på skivan är mellan 6 och 14 minuter långa, så lyssnaren har god tid på sig att sjunka in i Rolf Julius mörka värld av muller. Avlyssnas det hela på högsta volym blir det alldeles fantastiskt bra och de totala ljudmängderna håller omvärlden borta på ett mycket effektivt sätt.

/ Christoffer