RECENSION  

HIGH & MIGHTY
AIR FORCE 1
CD - Eastern Conference Records, 2002

Underground-hiphop-duon High & Mighty, DJ Mighty Mi och rapparen Mr Eon, håller tempot uppe. Det var väl ett år sedan sidoprojektet Smut Peddlers släppte sin platta, och ett knappt halvår sedan samlingen "Easter Conference All-Stars 2" som de också låg bakom kom ut. Men redan nu är det alltså dags för nya godsaker. Visserligen klockar "Air Force 1" bara in på en halvtimme så man kan väl inte säga att den är en ny fullängdare, men EP-formatet är trevligt. Jag begriper ändå inte varför alla hiphop-grupper ska göra skivor som är så löjligt långa (not: Run DMC:s första skiva var 39 minuter lång).

En titel som "Air Force 1" borgar för sneaker-nörderi och det får vi minsann. På det väldigt fula omslaget ser vi Mighty Mi och Eon sitta i favorit-skoaffären hemma i Philadelphia och prova just Nike Air Force 1:s. Såklart en nickning åt Ghostface gamla sko-omslag på "Ironman"-plattan, men det gör ju dessvärre inte Mi och Eon mer fotogeniska. Bra ändå eftersom det finns en schematisk skiss av sneakerhyllan i bookleten där vilka skomodeller man kan se på bilden förklaras.

Musikaliskt sett så har det inte hänt så mycket sedan sist, det är fortfarande högkvalitativ hiphop i den klassiska skolan som gäller. Gästartisterna är också i princip desamma. Copywrite kliver in på "Nowhere to hide at" och förolämpar dig och din mamma. R.A the Rugged Man är lika konstig som vanligt på "You don't wanna fuck with" där även Havoc från Mobb Deep dyker upp. Det obligatiska Smut Peddlers-spåret är intressant eftersom viskande röster i början förkunnar att "The Smut Peddlers are dead" och Cage avslutar låten med att säga "Don't go looking for no more Smut Peddlers' albums". Slut på det roliga alltså? Fan vet om jag litar på de här killarna ändå.

Allra bäst på plattan är "Artillery", producerad av J-Zone. Typiska nu-tar-minnet-snart-slut-i-den-billiga-samplern-beats och knäppa repliker från gamla filmer är exakt vad vi vill ha från honom. "Mighty Mi in the land of deadstock" är en annan höjdare där Mighty Mi tar mer plats än vanligt. Mycket trevligt när han kör en duett med Eon genom att scratcha fram varannan textrad. Låttiteln är förstås också en hyllning till de klassiska DJ-spåren (Public Enemys "Terminator X to the edge of panic", eller så). Det råder naturligtivs ingen tvekan om att High & Mighty kan sin old school, arvet bärs ännu stoltare på "Illadel Jackmove" där beatet bara består av stulna loopar från gammal Philadelphisk hiphop - Schoolly D, DJ Cash Money och så vidare.

Allt det här, plus en monolog från Hedley Lamarr i "Det våras för sheriffen" och ett intressant kortnummer där Mr Eon försöker beställa kinamat av "And then?"-damen i "Dude, where's my car?", betyder att "Air Force 1" är mycket god underhållning. Spring och köp.

/ Per