RECENSION  

CHRISTIAN KLEINE
VALIS
CD - Morr Music, 2001

Man brukar kunna lita på Morr Music och så även den här gången. Christian Kleines andra album är en sorts blandning av analogt och digitalt, akustiskt och elektroniskt. Sex spår på totalt 32 minuter är lite klent, men åtminstone fyra av dessa är ordentligt bra.

Musiken kan sägas gå i samma stil som flera tidigare Morr Music-släpp, alltså trevlig elektronisk musik. Kleine tar det relativt lugnt hela vägen och har en förmåga att placera fina ljud på exakt rätt ställen och det hela ger musiken en känsla av fulländning, men utan det känns överarbetat. Den här genren kan tendera att något av en uppvisning i övermänsklig programmering, men absolut inte i det här fallet. Kleine lyckas med att hålla en nivå som känns precis lagom.

Ett någorlunda annorlunda grepp är inblandningen av akustiska instrument i musiken, förmodligen spelade av multi-instrumentalisten Kleine själv. I exempelvis första låten, "Boon", finns akustisk bas som blandat med ett långsamt breakbeat och lömsk elektronik blir riktigt bra. Fullständigt geniala "red norvo" blandar två enkla melodier, den ena på digitalt behandlad akustisk gitarr och den andra elektronisk, med en sparsam takt och det blir nästan Fennesz-bra. Skivan avslutas med två utmärkta spår i en mer traditionell tryck/pys-skola. Betyget dras tyvärr ned något av dessa som är oväntat meningslösa när resten av skivan håller en sådan hög klass. Kanske borde det här ha varit en fyralåtars singel istället för ett helt album. Men när skivan är bra är den trots allt rejält bra och sannerligen värd att kolla upp.

/ Christoffer