RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
POPSHOPPING 2
DLP - Crippled Dick, 2001

Ännu en sympatisk utgåva från det tyska skivbolaget Crippled Dick. Den här gången handlar det om tysk reklammusik från sjuttiotalet och skivan är en uppföljare till en tidigare storsäljare. Tyvärr missade jag att lägga vantarna på ettan när den kom, det är så dags nu. Den här skivans vinylutgåva är gatefold, dubbel-LP, och har sköna tidstypiska skivomslagsbilder och information om kompositörerna på insidan.

Musiken är varierad men det mesta är i samma anda som "Beat at the Cinecitta"-samlingarna från samma bolag. Det låter som soundtracken från tidiga italienska sjuttiotals-lågbudgetfilmer. Ett flertal spår skulle inte skämmas för sig i en giallo eller en polisfilm. Det finns dock de som låter annorlunda. Ett skulle kunna vara något Nico Fidenco skrev till Black Emanuelle-serien, ett annat har spaghettiwestern-influenser, ett tredje låter James Bond-likt och ännu ett annat har samma sköna gitarr som musiken i en Schulmädchen-film.

Tyvärr finns det en del att klaga på - tyskt reklamprat finns insprängt på ett par spår. En hurtig röst som pratar om schampo är helt ointressant och riskerar att göra allt tokroligt. Tack och lov förekommer det inte i speciellt många låtar så skivan som helhet förstörs inte. Dock finns ett spår som låter som ett tyskt bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen och det är inget gott betyg. Till sist - källan till låtarna är ibland gammal raspig vinyl, men det är helt enkelt något man får leva med då inspelningarna visst inte sparats bättre. Sammanfattningsvis är det ändå en klart köpvärd skiva om du gillar andra utgåvor från Crippled Dick. Har du inga bör du inleda med "Beretta 70" och de tidigare nämnda "Beat at the Cinecitta".

/ Johan