RECENSION  

DJ TOMMY
RESPECT FOR DA CHOPSTICK HIPHOP
CD - ?, 2001

Det är inte varje dag man stöter på kinesisk hiphop så den här plattan känns väl lite som ett fynd. DJ Tommy kommer från Hong Kong och jag vet inte så mycket mer om honom än att han är en del av tolvmannabandet LazyMuthaFucka och att han tagit hem en och annan lokal DMC-titel.

Först en eloge till omslaget: Mycket trevligt. Skivan kommer i en stor låda där layouten är inspirerad av klassiska byggmodeller. I det här fallet ska innehållet vara en "1:1 Scale Asian Hiphop Army" och omslaget visar en graffittimålad stridsvagn samt schematiska bilder på turntables och tolvor.

Musikaliskt sett är det en ganska spretig historia. Om man inte visste att det är Tommy som ligger bakom alltihop så hade man nog gissat på lika många producenter som låtar. Han börjar med ett scratchspår, lämpligt nog kallat "Scratch Music / Funky China", och det råder inget tvivel om mannens kompetens. I konvolutet förklaras det tydligt att "No computer sequencer" har använts. Bra.

Andraspåret är en rejäl hiphop-stänkare med klar klubbvältarpotential. Fem mc:s gästar, gissningsvis polarna från LMF, någon från Korea och en japan som antagligen kommer från Osaka (någon säger i alla fall något om "Osaka Underground Number One"). Refrängen på gravt bruten engelska både förvirrar och roar. Bra.

Sedan går det lite utför i en väldig röra - ett spår disco, ett spår reklambyrå-triphop, ett spår gammal swingbeat, lite skitkonstig drum'n'bass med en kinesisk mc till och ännu mer trip-hop. Så värst bra är det faktiskt inte. Tommy borde verkligen göra sig av med den där smöriga sångerskan som är med alldeles för mycket. Hon kanske har bra texter, vad vet jag.

Men efter det repar han faktiskt sig igen. Polaren DJ Aqua dyker förbi och scratchar i två minuter och sedan smäller de igång ännu en hiphop-dänga. Den här gången låter det syntputtrande beatet som något Busta Rhymes och Flipmode Squad kunnat gå loss över. Endera av MC Yan och MC Adv kan vara Kinas svar på Ol' Dirty Bastard. Bra.

Sista två spåren då: En släpig bit hiphop med samplade kinesiska cymbaler, a'la Kung Markatta, och en väldigt skum mc till. Avslutande "Way to hell" luktar DJ Vadim lång väg. Ni som lyssnade på "USSR Repertoir" när det begav sig känner till och med igen vissa av samplingarna. Fast ändå bra.

Även om högst hälften av spåren är något att ha respekterar jag ändå både DJ Tommy och ätpinne-hiphoppen.

/ Per