RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DANCEHALL CULTURE VOL. 2
CD - Easy Star, 2002

Reggae skall ju enligt Steve Barrow göras av jamaicaner på Jamaica för att vara som allra bäst. När jag just har lyssnat igenom den här plattan undrar jag dock om inte den perfekta formeln är att den görs av en tysk, en jamaican och en gyanes i New York, Amerika. Jänkarbolaget Easy Star har på den här plattan valt ut femton av sina bästa singelsläpp från de senaste ett och ett halvt åren. Man har också slängt in tre av den tyske husproducentens versions så att man kan njuta utan pladder.

Startfältet håller skyhög nivå med veteraner som Meditations, Sister Nancy och Triston Palmer blandat med lokala jänkare som Dollar Man och Minx, toppat med digital-roots-hjältarna Luciano, Anthony B och han med sockerröret till strupe, Beres Hammond.

Stommen i det hela är tyskens tre utmärkta riddims. The Cool Down är som det låter - mycket avslappnad. Pick Up är ordentligt conscious i Anthony B:s anda och Thai Stick är pigg och glad. På Pick Up finns all-star spåret "God love" som faktiskt ett kort ögonblick nådde förstaplatsen i The Gleaner i höstas. Kanonen på Thai Stick är tveklöst öppningsspåret "Hopes on high" med Luciano. På Cool Down är det jämnare men jag håller Tony Tuffs "Wanty wanty" som lite starkare än övriga. Av de nya och bitvis lokala talangerna överaskar och imponerar Guyanese mest med det passande spåret vid namn "Hit tune". Över lag är det det här vansinngt bra och för att avluta med ett härligt utslitet och småpretatiöst utryck, äkta.

/ Captain Morgan