RECENSION  

BRAINBOMBS
CHEAP
12" - Load Records, 2001

Sveriges bästa band är tillbaka. Vi var länge oroliga eftersom det stått klart att Alec Empire skulle göra en remix. I värsta fall hade det blivit en skiva med bara remixar med distade trummor och inget nyskrivet. Nu blev det fyra nya låtar på ena sidan och en remix på "It's a Burning Hell" på andra. Då återstår bara den andra farhågan, att Brainbombs kommer att bli omskrivna (och uppskrivna) av den sortens skribenter som tycker att "lyssna på grindcore är som att köra en borr i örat".

Tillbaka till skivan, ljudmässigt låter det inget vidare till en början. Riktigt grisig produktion, men det är något som växer i längden. Det enda som går att klaga på är att texterna inte hörs speciellt bra. Första låten, "Freak Accident", fattar man ingenting av. Sedan blir det lite tydligare med "I wish I was Dead She said" (bästa riffet!), "Birthday Baby" och "Cum in Blood" (härligt smakfullt). Det låter rätt mycket som "Genius and Brutality"-plattan eller "B.L.E.E.D" från Gun Court-sjuan.

Om vi nu går över till remix-sidan är det en blandning av Brainbombs-fragment, noise, Alec Empire-trummor och en sampling av Jeff Dahmer som pratar om sina ambitioner med seriemördandet. Det sistnämnda kunde man vara utan. Trams. Felet med alltihop är att det är för fragmententiserat, i alldeles för små bitar. Det blir aldrig riktigt intressant, inte för att det är dåligt heller - vi blev faktiskt positivt överraskade - men ändå. Att Empire dessutom inte exploaterar "It's a Burning Hell":s riff mer är helt obegripligt. Han blandar åtminstone in liveversionen från "Live in Oslo"-sjuan.

Som slutsats kan man väl säga att de nya låtarna är lika bra som resten av Brainbombs produktion, ungefär, och att Brainbombs absolut inte tappat stilen. Att lyssna på den känns verkligen som att komma hem, riff och den från allt annat frikopplade trumpeten. Detta gör att den känns nödvändig i skivsamlingen, speciellt för gamla Brainbombs-vänner. Alla ni andra kan ju göra en trevlig ny bekantskap.

/ Johan & Lars