RECENSION  

COMAE
COMAE
CD - Rhiz, 2002

Robert Hampson är en något av en veteran i den elektroniska ljudbranchen. Redan 1984 grundade han bandet Loop som han arbetade med fram till 1990, då han startade det smått legendariska Main, som fortfarande är aktivt. I nästan tjugo år har han alltså försökt klämma fram de innersta detaljerna genom finurliga manipulationer av akustiskt råmaterial.

Janek Schaefer har experimenterat en del med mystiska vinylpressningar, men har framför allt gjort sig känd som uppfinnare av märkliga skivspelare och modifikationer av sådana, exempelvis Tri-phonic och Twin.

I projektet Comae har Schaefer och Hampson sedan 1999 skapat atmosfäriska ljudstycken tillsammans. Musiken skapar de utifrån olika typer av improvisationer, inklusive något som de kallar "vinyl deconstruction" som förmodligen innefattar en eller annan Schaefer-byggd skivspelare.

Denna självbetitlade skiva, som släppts på Wien-baserade Rhiz records, är en samling låtar som alla baseras på en gemensam grundinställning till ljudskapandet, men det är en inställning som presenteras på många olika sätt. Den större delen av låtarna är rena ambienta stycken, ofta med lite mörker-knaster inblandat, men ibland tar de steget fullt ut och skapar glitch/click-stycken, fortfarande i den ambienta genren, som sammanför nytt och gammalt experiment-elektronik-musicerande på ett trevligt sätt, någonstans mellan elektroakustiskt skramlande och studsande och digital databehandling. Köpvärt för dem som kan bortse från det väldigt fula omslaget.

/ Petter