RECENSION  

PHONEM
ILISU
CD - Morr Music, 2002

Bakom Phonem döljer sig Elliot Perkins, uppenbarligen en man med starka politiska åsikter. Skivans titel, "Ilisu", är nämligen namnet på ett omstritt dammbygge i Turkiet. Ett dammbygge som i Phonems ögon är onödigt då det sätter stora delar av kulturellt och historiskt intressant mark under vatten, samtidigt som mängder av människor tvingas flytta. Han ser även det hela som en förlängning av den turkiska statens förtryck av landets kurdiska befolkning. Är man intresserad av detta så bjuder skivomslagets insida på mer information, adresser och liknande. Skivan är även, enligt skivbolaget, en fortsättning på Phonems förra album "Hydro Electric" som också hade vatten som något sorts centralt tema.

Politisk elektronika, alltså. Jag är inte säker på att det fungerar eftersom det är ganska svårt att tolka instrumental (förutom sista spåret, "Thirst", som är ett sorts nyhetsmontage kring vattenkraftens för- och nackdelar) musik, åtminstone på ett politiskt plan. Phonems åsikter görs egentligen bara tydliga genom låttitlar och den informationstext som medföljer skivan. Man kan ju roa sig med att jämföra om musiken låter annorlunda före och efter man har läst denna text. Jag tycker nog inte det men det är ju alltid roligt att få reda på vad som inspirerat musikern till att göra just den han gör.

Hur låter det då? Morr Music har ju gjort sig kända för att leverera trevlig elektronisk musik och Phonem är absolut inget undantag. Behagliga melodier och ljud samsas med krånglig rytmprogrammering och kärva bakgrunder och mellanspel. Egentligen ingenting nytt, men Phonems musik håller hög kvalitet genom hela skivan. Det mest intressanta är kanske alla de mikroskopiska detaljer i rytmerna, som vid en första lyssning verkar ganska raka och nästan enkla. "Ilisu" är definitivt en skiva för noggrann avlyssning.

Phonems musik påminner mycket om tyske Arovanes. Dessa två herrar har även släppt en skiva tillsammans på det brittiska bolaget Vertical Form. Phonem har även, förutom sina tidigare album, släppt en tolva på Beta Bodega under namnet Spike. Troligen värt att kolla upp.

/ Christoffer