RECENSION  

BIGG JUS
PLANTATION RHYMES
12" - Subverse, 2001

På med konstig-hatten. Den här tolvan, som är en försmak av Bigg Jus kommande platta "Black Mamba Serum", är i denna sekund den absolut märkligaste hiphoppen. Musik för de som tycker att Cannibal Ox har för poppiga refränger.

Bigg Jus har helt enkelt gått loss bakom samplern, utan någon direkt rim eller reson. Looparna löper några takter för att utan förvarning stanna upp och avbrytas av ett samplat solo, till synes helt ur sammanhanget. Ett beat dyker upp från ingenstans, förhoppningsvis i takt med resten, samtidigt som Jus rappar vidare helt oberörd. En rimlig referens är labelkollegan MF Doom, men där Doom plockar sönder åttiotals-soul och tecknad film-soundtracks söker sig Bigg Jus till gammal funk och jazz. Man kommer också att tänka på tidig Wu-Tang, de konstigaste spåren på "Only Build 4 Cuban Linx" eller "Liquid Swords", även om RZA aldrig lyckades tappa taget lika mycket som här.

Bra är det, men fan vet vad man ska med den här tolvan till. Du lär inte kunna fylla några dansgolv precis. Man kan med gott samvete vänta tills fullängdaren dyker upp i vår.

/ Per