RECENSION  

ANDREAS BERTHLING
TINY LITTLE WHITE ONES (LIKE HANDFULS OF SALT)
CD - Mitek, 2001

Tredje släppet från ett av Sveriges just nu intressantaste skivbolag bjuder på mindre microhouse och minimalistisk dubtechno än tidigare. Andreas Berthling gör enligt ett pressklipp på Miteks hemsida "digital processing" och "abstract electronica". Och det stämmer, det är mycket digitialt och det är väldigt abstrakt. Berthling närmar sig microhouse och clicks & cuts, men han har skalat av de rytmer och beats som vanligtvis återfinns inom denna genre. Dessutom är de vanliga houseartade harmonierna i princip helt borta också.

Det som återstår är glitcheffekter, klick- och klippljud. Fokuseringen på enbart dessa beståndsdelar gör att det som är så litet och minimalistiskt att det till sist ändå känns ganska stort. Som om han gnuggar de små, små ljuden mot varandra tills något större uppstår. Allra bäst gillar jag spår fyra, "small things colliding", som kan tjäna som paradexempel för denna estetik: små saker kolliderar och ger upphov till andra små, fast något större saker.

"tiny little white ones" är en skiva som man måste lyssna uppmärksamt på för att uppfatta alla små nyanser. Gör man inte det är det lätt att känna sig ointresserad och oengagerad av den. De spår som drar mest åt det elektroakustiska hållet ger nog i och för sig den effekten även om jag lyssnar intensivt. Ett par av skivans spår lämnar mig således ganska oberörd. Men det finns riktigt skimrande saltkorn i den handfull som erbjuds: lyssna och njut exempelvis på "about the height of a man's chest"- stor liten musik.

Slutligen en eloge för skivans läckra konvolut också. Egenhändigt designad av Berthling är omslaget faktiskt en ganska bra innehållsförteckning till hur det låter.

/ Mats