RECENSION  

VITA
ENA
CD - Force Inc, 2001

Under pseudonymen Vita släpper nu Mikael Stavöstrand ytterligare en skiva på tyska Force Inc. Den förra, "Reduce" som släpptes under eget namn, är enligt mitt tycke en av årets absolut vassaste skivor. Eftersom "ena" släpps under ett annat namn ska den alltså inte ses som en snabb uppföljare, men det är svårt att inte jämföra de båda skivorna. Man känner snabbt igen den ljudbild som fanns på "Reduce": även här är det svävande, undanglidande, lite dimmiga ljud som ligger i bakgrunden och utgör en slags kuliss. På denna ljudduk målar sedan Stavöstrand med glitchljud och clicks.

Det som särskiljer de båda skivorna är att "ena" är mycket mer taktbaserad. I nästan alla av de elva spåren finns en rak 4/4-delstakt som dominerar ljudbilden. Stavöstrand har själv sagt att han med Vita vill göra mer klubborienterad microhouse (se vår intervju) och det är tydligt att han tänkt sig att få upp folket på dansgolvet. Två av spåren skiljer sig dock från detta: "van_ish_1" och "van_ish_2" (titlarna är som vanligt något krångliga), som känns mer som ambienta intron eller mellanspel till de övriga låtarna.

Det mest dansanta spåret är "milllk", men även "bulk" gör att man känner sig sugen på att inte bara sitta stilla och lyssna. Fast så där ruskigt danssugen blir man kanske inte ändå... det är lite för lugn musik för att få igång en rejält. Det är det jag tycker är lite problematiskt med "ena": att bara lyssna blir lite för monotont i längden och ska jag dansa vill jag nog ha något med mer fart. Kanske passar "ena" bäst i baren tillsammans med mycket människor och något gott att dricka. Typ mingelmicrohouse. Hoppas att jag får chansen att prova det, för jag gillar verkligen plattan, jag kan bara inte digga den fullt ut som "Reduce".

/ Mats