RECENSION  

WARD 21
MENTALLY DISTURBED
CD - Greensleeves, 2001

Knäppskalle-kvartetten har slutligen lyckats ge ut sitt debutalbum - uppskjutet och försenat jättelänge men det var det värt. Dessa King Jammys lärjungar och släktingar har dragit full nytta av kungens studio i Waterhouse och ungefär som T.O.K blandar de hiphop, ragga och R&B, men jämförelserna slutar där.

Produktionsmässigt har Ward 21, som förresten tagit sitt gruppnamn efter psykvårdsavdelningen på Mona Hospital i Kingston, en stil som är lika minimalistiskt ultramodern som Timbalands fast ragga då - även om de av och till gör undantag och klappar i med klassika riddims som Shank-I-Sheck. Och när det kommer till texterna verkar det som om de svurit en ed på att alltid köra grövsta möjliga slackness.

Plattan innehåller ett gäng pärlor inklusive genombrottshiten "Judgement Day" som väl alla kan enas om att kalla typisk för Ward 21. De bästa hiphop-numren heter "Thugga" och "Illness" och ja, de är jättearga, jätte-thuggiga och vansinniga. I längden blir den här superstruliga, blippande och feberflippriga röran lite väl nyskapande, om ni förstår vad jag menar. Men i lagom doser är det är bra, fantastiskt rentav, och i den nya skolan av självproducerande kollektiv tycker jag nog att de ligger steget före övriga. Men som sagt, lite mer fokus på texterna och tona ned tokroligheterna en aning så vore jag nöjd.

/ Captain Morgan