RECENSION  

MOGWAI
MY FATHER MY KING
12" - PIAS Recordings / Rock Action, 2001

Efter det misslyckade fullängdsalbumet "Rock Action" som kom tidigare i år har Mogwai lyckats åstadkomma något betydligt intressantare. En över tjugo minuter lång låt släppt på CD eller enkelsidig tung vinyl för samlarbögar, inspelad av Steve Albini (my king, Johans anm.) som skruvat fram ett mycket torrare sound än vad man vant sig vid på bandets senare produktioner. Det låter inte lika extremt som Shellac men ändå. Här uppenbarar sig ett Mogwai som återgått till en aggressivare ljudbild, lite åt Ten Rapid- och Young Team-hållet, fast med mognare och mer introverta stämningar.

Detta är musik som är som gjord att jobba eller läsa böcker till. Lugna och snälla bitar varvas med mer våldsamma partier fast med övergångar som är så mjuka och lena att dom knappt märks. Det här är musik för mjuka heterosexuella osvängiga killar som gillar kaffe med skummad mjölk. Det hela avslutas med ett långt och mycket trevligt feedback-parti som vi vill utnämna till årets bästa noise.

Vi rekommenderar alla som läser den här recensionen att köpa ett exemplar av skivan till sin pappa inför nästa fars dag. Det borde göra honom riktigt glad.

/ Martin & Johan