RECENSION  

ORGANISM 12
BAKOM KULISSERNA
CD - Streetzone, 2001

Omdömet för Organism 12:s fullängdare blir ungefär detsamma som det jag gav EP:n som kom för någon vecka sedan - beatsen kunde varit bättre och refrängerna kunde varit vassare, men texterna sitter i nio fall av tio som en smäck på mitt stora huvud. När han är som bäst har har Organismen samma effekt som snacksaliga mc:s som Cage, Copywrite eller Mr Lif. Man lyssnar koncentrerat och en bra formulering kan rädda både låten och eftermiddagen.

Solo blir Organism 12, och för all del PST/Q och Leo också, aldrig bättre än vad MBMA är som helhet. Denna teori bevisas av "Det var vi hela tiden" som är plattans bästa och ett av crewets starkaste någonsin, klart i klass med "Musik för din kravall". Trion kompletterar varandra med A-Team-precision och de inblandades egenheter hinner aldrig utvecklas till svagheter. När kommer plattan, pöjkar?

Av övriga spår gillar jag "Bracka" (nej, det har inte med Östermalm att göra - "Bracka!" är förstås ljudet av en bössa som avlossas), kanske mest för att DJ Large har fått till plattans tyngsta beat av orientaliska stråkar och lofi-trummor, och förstås för att refrängen innehåller raden "stampar i takt i ditt ansikte". Omtalade "Karlakarl" står också helt klart ut. Porträttet av en hustrumisshandlare är det mest obehagliga svensk hiphop producerat, möjligen det mest obehagliga i svensk musikhistoria överhuvudtaget - efter Brainbombs givetvis.

Till sist kan man fråga sig den här recensionen egentligen fyller någon funktion. Den som gillar svensk hiphop sprang antagligen och köpte plattan samma dag som den kom ut, och den som ogillar svensk hiphop kommer inte att ändra åsikt för att jag svamlar lite. Men det ser ju snyggt ut med många recensioner.

/ Per