RECENSION  

SELECTOR'S CHOICE PRESENTS MIGHTY CROWN
A TRIBUTE TO VOLCANO
CD - VP, 2001

Att VP som vanligt ger ut plattor med en enorm hastighet, samt att någon slags T.O.K-psykos verkar ha tagit över landet, gör att det är lätt att missa några av pärlorna som släppts på sistone. Det här är ett utmärkt exempel. I andra delen av soundsystem-serien "Selector's Choice" är det japanska Mighty Crown, "the far east rulers" -världsmästar-sound '99 - som släpps fram. Trevligt nog så struntar de i det senaste sena och sätter istället ihop en hylling till Volcano, Henry "Junjo" Lawes klassiska skivbolag som regerade Jamaica under det tidiga åttiotalet.

Junjo har gjort världen ett flertal tjänster. Han upptäckte Barrington Levy och producerade dennes första singlar. Han launchade Eek-a-mouse till stjärnstatus med "Wa-do-dem", och ligger bakom det bästa ur Yellowmans digra produktion. Men som så många andra Jamaicanska storheter gick Junjo en våldsam död till mötes - han sköts till döds i London för ett par år sedan. Det ryktas väl att han då pysslade med något betydligt mindre oskyldigt än skivproduktion.

Mighty Crown saluterar genom att rada upp Volcano-hitsen på tightast möjliga sätt. Kalaset börjar med mjuka, men idel finfina spår som Barrington Levis "Reggae Music", Tony Tuffs "Water Pumping", John Holts alltid lika fenomenala "Police in Helicopter" och Johnny Osbournes "Ice-cream Love". Efter ungefär halva tiden går de igång med juggling på den klassiska "Mad Mad"-riddimen och då sitter man mest där med ett fett fånleende och är nöjd med livet. De kör Michigan & Smileys "Diseases", Yellowmans "Zunguzunguzeng" och Nicodemus "Boneman Connection", bland annat, samtidigt som deras mc:s, Sami-T och Super G, börjar få upp farten. Hälften av chattandet är på patois och hälften på japanska. Det låter såklart hur tufft som helst.

Som ni förstår är det såklart svårt att misslyckas med det här materialet och Mighty Crown vet vad de håller på med. Min enda anmärkning är att fyrtiofem minuter känns väldigt kort, de kunde gott hållt på dubbelt så länge.

/ Per