RECENSION  

SOURCE OF LABOR
STOLEN LIVES
CD - Subverse, 2001

Efter att ha hört den här plattan får jag väl säga att Frasier Crane fortfarande toppar min personliga lista över Seattles främsta mikrofonhanterare. Source of Labor kommer nämligen också från grunge-huvudstaden, och skulle alltså kunna utmana doktorn om titeln. Tyvärr har de ingen chans.

Gruppens musik ligger någonstans i närheten av snälla och eklektiska New Age-hoppers som Blackalicious och resten Quannum-kollektivet, med lite extra poet- och djuping-ambitioner. Problemet är att likheterna inte varar speciellt länge - Source of Labor saknar nämligen producenter som håller Quannums dunderkvalitet. Rapparen Wordsayer är i och för sig alldeles utmärkt, men produktionerna faller platt till marken hela tiden. En billig trummaskin är dåligt när man vill göra feta beats, och när de försöker vara knepiga och abstrakta låter det bara taffligt. Det omöjligt att avgöra om de vill att det ska låta konstigt eller om de bara klantat sig.

Några spår är trots det inte så dumma. Öppningsspåret "Easy" har en trevlig refräng och rejält dum scratch. En irriterande loop håller uppe andraspåret "Stories", och den samplade sångerskan låter alldeles utmärkt. Solklart det bästa på plattan även om den där trummaskinen med och förstör lite för mycket. Därefter är det är det tunt med vettig musik. Små instrumentala bitar, poesi-uppläsning och misslyckad bounce kväver det som kunde varit bra. Det givna bottennappet är "Upendo Selassie", Wordsayers hyllning till sin nyfödde son som tydligen heter just så. Det smakar verkligen ljummen hippie a la PM Dawn.

Till Source of Labors försvar drar jag till med att de antagligen är en utmärkt liveakt. Flera interludes på plattan är inspelade live och de verkar köra rätt hårt.

/ Per