RECENSION  

APHEX TWIN
DRUKQS
CD - Warp, 2001

Av någon anledning hade jag inte särskilt höga förväntningar på det här släppet. Kanske berodde det på att Aphex Twins senaste fullängdare, den tusen år gamla "Richard D James Album" med sina drum'n'bass-utflykter var mindre lyckat. Kanske berodde det på att jag har haft lite svårt att tro att Aphex skulle orka att lägga ner lika mycket jobb på ett helt albums låtar som han verkar ha gjort på de senare årens väl genomarbetade EPs, "Come to Daddy" och "Windowlicker".

Därför är det trevligt att kunna avslöja att jag blivit positivt överaskad. Inte för att herr James har kastat den mest nyskapande musiken i huvet på en - men det kanske inte är något man kan begära av den här veteranen - utan för att han låtit sig influeras av sina tidigare skivor som "SAWII" och framförallt "I Care Because You Do". Jo, här finns ju även "Come To Daddy"-tok och drum'n'bass, men uppblandat med "I Care..." -influenserna blir det en rätt trevlig brygd. Det känns dock som om mycket av materialet inte är arbetat med särskilt länge, på gott och ont.

Det hela är ganska spretigt - men vad kan man vänta sig av en dubbel-CD med 30 spår - ibland vill han vara Squarepusher, ibland melankoliske Aphex, ibland acid-Aphex och ibland klassiska pianist-Aphex. Klassiska pianist-Aphex är jobbigast, de spåren inte passar in bland det andra och mest irriterar under genomlyssningen. Om jag hade varit Aphex skulle jag skippat dem i det här sammanhanget och gett ut dem på en pianoplatta istället. Jag har svårt att bestämma mig, men bäst är nog melankoliske Aphex - låtar uppbyggda kring en skev mollstämd melodi, men som ändå kan ha mycket rytmer och oljud runt sig.

Givetvis är det här albumet inte lika bra som "I Care Because You Do", men då denna sistnämnda platta är en av världens bästa och "drukqs" i vissa stunder låter som en medioker variant av densamma är det här ganska bra, om ni fattar vad jag menar.

I Bundesliga hade plattan fått följande utseende:

Allsvenskan :
vord hosbn, meltphace 6 , ziggomatic 17,bbydhyonchord, cock/ver 10

Div 1 :
kladfvgbung micshk, jynweythek, gwely mernans, Mt Saint Michel + Saint Michaels mount,prep gwarlek 3b, 54 cymrv beats, taking control, afx237 v.7, orban eq trx 4, omgyjya-switch (dock under kvalstrecket)

Div 2 Södra :
Kladfvgbung micshk, avril 14th,beskhu3epnm, hy a scullyas lyf adhagrow, btoum-roumada, qkthr, father,petiatil cx htdui, ruglen holon

På avbytarbänken :
kesson dalef, strotha tynhe, aussois, lornaderek, nanou2

I utvisningsbåset :
gwarek 2, bit 4

/ Martin