RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
BOMBAY 2 - ELECTRIC VINDALOO
CD - Motel Records, 2001

Jag måste medge att jag köpte "Bombay The Hard Way" mest för att Automator var bakom spakarna och att DJ Shadow var med på creditlistan (han spelade trummor på några låtar). Till tvåan har Dan fått lämna plats åt Kid Koala, Dynomite D, Mix Master Mike, Djmedjyou med flera som samsas om att lägga sin personliga touch på spåren. Ursprungsmaterialet är precis som tidigare hämtat från filmmusik av de båda kompositörerna Kalyanji och Anandji men den här gången är det 80-talets electro-rock-sound som gäller. 70-talet har fått ge vika för musik som andas Atari, breakdance och Miami Vice.

Det bjuds på en timmes härlig musik. Jag tycker det är uppfriskande att se snubbar man gillar remixa indisk musik, så att vi slipper de vanliga trance- och goa-versionerna. Det är riktigt befriande med Kid Koalas scratch, och med låttilar som "Bionic Kahaan", "Third World Lover" och "Bollywood B-boys Battle" kan det ju inte gå fel.

Lite onödigt vetande: Skivan skulle egentligen heta "Bombay 2001: A Spice Odyssey". Kool Keith och Biz Markie blev tillfrågade att medverka men tackade nej. Skivan pressas, precis som förra, bara upp i 10.000 ex. Om jag sålt min "Bombay The Hard Way" på Ebay innan de gjorde en nypress av den så hade jag varit en rik man.

/ Niklas