RECENSION  

AFRICAN BROTHERS
WANT SOME FREEDOM
CD - Easy Star, 2001

New York-bolaget Easy Star har under en längre tid byggt upp en bra och nära relation med Sugar Minott och ett par andra. Efter att tidigare gett ut fullängdarna "Rare gems" och "Ghetto-ology + Dub" har turen nu kommit till African Brothers. Det här är Sugar Minotts första band som han startade ihop med Tony Tuff och Derick Howard.

16 tidigare outgivna inspelningar av ganska obskyrt material är vad som bjuds. En del av de här låtarna måste varit dubplates gjorda i väldigt få exemplar eftersom det även efter att man re-mastrat låter rätt illa här och där. Lite skrap och knaster kan man dock leva med eftersom samtliga, faktiskt, samtliga cuts har den där varma och samtidigt uppfriskande käslan av äkthet.

Tyndpunkten hos de här tre herrarna ligger på harmonier. Ovanpå fasansfullt välarrangerade roots-riddims kombinerar de sina stämmor i nästan perfekta harmonier om och om igen. Här och var hörs ganska tydliga referenser till andra sångare och harmonigrupper från den här tiden. Det tydligaste exemplet är kanske "Practise what you preach" som både text och musikmässigt ligger mycket nära "Get up, stand up" av Bob Marley och The Wailers. Det finns inga datum eller andra tidsreferenser förutom "recorded 70-78" på skivan så det finns en mikroskopisk möjlighet att det är Robert Nesta som kopierat trion men med stor sannolikhet är det tvärtom.

För full lyssnarglädje har man också slängt in ett par dubversioner. Dessa är av verklig topklass och det är kanske inte så konstigt eftersom musiker listan bland andra innehåller Sly Dunbar och Aston "Family Man" Barret. Den här skivan är ett skolexemplar på hur levande och innovativ rootsreggae var under den här tidsepoken och jag undrar om någon har hällt Karlssons klister i min cd spelare eftersom den här cd:n helt enkelt aldrig kommer ut!

/ Captain Morgan