RECENSION  

M.O.P + FATTARU
LIVE
Göta Källare - Stockholm, 01-10-22

"There's nothing like a party when there's a war going on"

Som vanligt förväntade jag mig att tvingas lida igenom förband i form av promotorns rappande kusiner innan huvudakten skulle gå på, så döm om min förvåning när inga mindre Fattaru dök upp på scen. Givetvis en positiv överraskning, eftersom jag är en gubbe som bara sitter hemma har jag nämligen inte sett dem live tidigare. De hyllade Hammarby och körde igenom ett par av sina nya låtar, av vilka höjdpunkten förstås var "Gul och blå del 2" (hörde jag rätt så samplar den väl världens bästa låt - "King Tubby meets Rockers Uptown"). Fattaru förtjänar absolut all beröm de får.

Sedan var det då dags för M.O.P. Duon stormar scenen uppbackade av en strax barbröstad DJ, en Fatman Scoop-kopia med Bajen-mössa och den extremt korte, även med svensk hiphop-standard, Teflon som för övrigt har en mikrofon-hantering som påminner om Lemmy i Motörheads. De sparkar igång med "Cold as Ice". Foreigner-samplingen är givetvis obegriplig, men inte lika konstig som "Eye of the tiger"-varianten i "4 Alarm Blaze". Dessvärre är ljudet helt värdelöst, något som får intressanta konsekvenser. Under "How about some hardcore" tröttnar nämligen den aspackade Billy Danze på trasslet, stoppar musiken, svär lite och kastar sedan sin, och några andras, mikrofoner allt vad han kan över publiken mot de klantiga ljudkillarna bakom mixerbordet. Som tur var träffade han ingen, tror jag i alla fall. En manöver som får två GG Allin-poäng av mig.

Efter en mindre paus verkar problemen ha rett upp sig. Scenen återintas och kvällen avslutas med "Ante Up". Hela publiken sjunger med i "If you want big money - kidnap that fool!". En spännande och händelserik konsert, bra att M.O.P är lika farliga och fula live som på skiva.

/ Per