RECENSION  

COH
LOVE UNCUT
CD - Eskaton, 2001

I mitten av åtiotalet hade en grupp som kallade sig Vicious Pink en fetish-syntpop-hit med låten "Fetish". Vicious Pink är numera komplett bortglömda. Förutom i Ryske Ivan Pavlovs värld. Ivan kallar sig CoH, bor i Sverige och har tveklöst en egen bild av vad man egentligen får göra som datormusiker nu för tiden, för trots att han tidigare givit ut skivor på både Raster-Noton och Wavetrap och egentligen borde vara smaknazist eller smygakademiker drar han sig inte för att göra covers av både Vicious Pink och Soft Cell. CoH gör om Vicious Pinks låt till "Fffetish", en hyperspetsig glitch-techno-syntpop-hybrid som, med Frank Gothards brittiska vässång av 1983-snitt, förmodligen skulle gå hem på vilken Kolingsborg- eller Romo Night-fest som helst. I alla fall efter några öl.

På "Love Uncut" tar Ivan ännu en gång upp samarbetet med Coil. Skivan är utgiven på deras bolag Eskaton och under första låten, den stora och hotfulla Soft Cell-tolkningen "My Angel (Directors Cut)" sjunger Peter Christopherson för sig själv på ett otrevligt masmassmördarvis över vardagsljud, trappknak, tunga andetag och elektronik-fifflanden som skapar lömska stämningar. Christophersons Coil-kollega John Balance dyker också upp. Han låter ganska arg i sista låten "Health and Deficiency: Loves Septic Domain", som är ännu en modern, retroelektronisk historia någonstans mitt emellan Suicide och Klinik, men med en del digitalt år 2001-sprakande.

Resten av skivan består av att Steve Thrower läser sin hyllning till den homosexuelle porrstjärnan Russel Moore över CoH:s svävande el-surr. De begår inga fel rent musikaliskt, men lite fjantigt blir det ändå och "Prayer for Russel" är därför skivans sämsta låt. Men det kan man ha överseende med eftersom "My Angel (Director's Cut)" är så mycket bättre.

/ Petter