RECENSION  

RODNEY P
BIG TINGS WE INNA
12" - Riddim Killa / Low life, 2001

Den forne frontmannen från nu upplösta London Posse lever i allra högsta grad. Han låter som om han inleder varje morgon med en talrik asfalt och ett glas bensin - skrovlig, farlig och oberäknelig, allt på en gång. Vi hyllade nyligen hans London-kollega Roots Manuva men jag undrar om inte det här (om möjligt) är snäppet bättre. Rodney P kör på i egen stil och den går inte av för hackor! Han blandar och ger med dialekterna, patois och cockney, huller om buller. Jag tycker att det svänger så att taket lyfter när han med galghumor och stort allvar rappar sig igenom verser och refräng.

Beatsen till "Big tings we inna" är producerade av en lirare som på skivan kallas The Sea. Vem det nu är som döljer sig bakom det täcknamnet så är han en hejare på sväng. Det har blandats och givits på beatsfronten också - reggae och dub, lite drum'n'bass och givetvis en rejäl dos hip-hop som liksom kommer och går i ett mycket nyskapande och som sagt makalöst svängigt intervall. Tolvan innehåller också "Worldwide" där Skinnyman och Mr 45 bidrar. Småtrevligt det med och sedan tangerar han nästan supersvänget från titelspåret i aningens svagare "Murderer Style". Det kan kanske vara så att det är Joe Buddhas småtaffliga "Ay Gringo"-remix som drar ner omdömet men det är fortfarande bra.

Om det är så här engelsk hiphop kommer att utvecklas framöver så kommer den här utdragna babbeldebatten om UK vs US att självdö eftersom det kommer vara uppenbart vad som är brittiskt och vad som är bäst.

/ Captain Morgan