RECENSION  

D.E.G. + TO ROCOCO ROT
LIVE
Nefertiti - Göteborg, 01-10-11

En av Sveriges internationellt mest erkända improvisationsmusiker, saxofonisten Mats Gustafsson, förenas i D.E.G. med diverseartisten Leif Elggren och mannen som tidigare kallats Mika Vainios gitarrspelande motsvarighet, Kevin Drumm från Chicago.

Drumm tillbringar hela konserten perfekt gömd bakom ett väsklock, så det är svårt att veta exakt vad han gör. Leif Elggren ser fundersam ut bakom ett litet mixerbord med en hel del sladdar, en okänd låda och fem-sex CD-skivor. Mats Gustafsson, som sitter i mitten, har mickat upp saxofonens kropp ganska ordentligt och ägnar sig åt att spela på den med fiolstråke och knäppa på den med de ringar som han har på höger hand. De tre på scenen verkar inte allt för inspirerade, men åstadkommer tidvis ganska intressanta ljudmattor ändå. Jag kommer på mig själv med att gång på gång fokusera på Mats Gustafsson, vilket innebär att jag på något sätt missar helheten. Trots att han mest knastrar och väser är det ändå svårt att inte se honom som solist när han sitter i mitten och ser ut som en. Dumt.

Senare kliver To Rococo Rot, med medlemmar från Düsseldorf och Berlin, upp på scenen där de inleder med ett jättelångt, snurrigt välkomsttal på väldigt tysk engelska. De spelar sin typiska electronica med elbas, en del naiva melodier och ibland lite dsp-trolleri. De är som Mouse on Mars, fast med ett mindre hjärta. Eftersom det inte händer någonting spännande tappar jag intresset efter en stund och sätter mig vid baren.

/ Petter