RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
NOW THING
CD - Mo'wax, 2001

Nu är vi tillbaks till mitt favoritämne igen - Mo'wax är ute med ett nytt släpp och som vanligt så överraskar de, eller det är kanske just det de inte gör. De har bjudit på en trevlig liten musikalisk resa genom åren, från trip-hop till hip-hop till miami bass till pop. Jag har gillat det mesta och blev besviken när de sa upp Quannum och la ner alla släpp med DJ Assault och Magic Mike, men precis när man börjar tro att vi ska få nöja oss med elektropop från South så ger de ut ett album med instrumentala ragga-riddims.

Now Thing hämtar sitt namn från ett av de Sly & Lenky-producerade riddim som finns med på skivan och det bjuds på något av de hetaste som kommit från Jamaica de senaste åren. Producenter som Ward 21, General Degree, Buccaneer, Richard Browne, Frenchie och inte minst Steely and Clevie står bakom spakarna och då vet man att det är bra grejer. Om sanningen ska fram så blir det kanske lite mycket att lyssna igenom hela på en gång - vi sätter ut en varning för huvudvärk, men på låg nivå på en fest kan den göra underverk. Jag ser faktiskt fram emot fler skivor i samma stil. Låtarna får en helt annan mening så här.

Det roligaste med plattan är ironin med omslaget. På framsidan får vi se en tecknad lite mullig tjej med enorm röv som endast har på sig sin solbränna. Detaljen med de enorma könshåren är också något märkliga. En härlig drift med typiska raggasamlingar helt enkelt. På baksidan blir det ännu något mer komiskt.

/ Niklas