RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
EASTERN CONFERENCE ALL STARS II
CD - Eastern Conference, 2001

Nu ska jag försöka mig på ett klassiskt musikjournalistiskt trick. Se upp...

Om Eminem är hiphoppens svar på Elvis, alltså den som introducerar svart musik för en vit publik, så är High & Mighty hiphoppens Sonics - ett gäng störiga vita snubbar som vill vara lika hårda som sina svarta förebilder. I Sonics fall var det Chuck Berry - i High & Mightys värld heter hjältarna Kool G Rap och Big Daddy Kane.

Nej, det där resongmanget håller nog egentligen inte, fast det är rätt kul att fundera på vad som kommer att hända med Eminem när han går in i sin motsvarighet till Elvis tjocka Las Vegas-period. Hur som helst, Eastern Conference överraskar knappast med sin nya samling - men man kan ju fråga sig vem fan som lyssnar på Eastern Conference för att bli överraskad? Bara en galning skulle kräva sådana detaljer efter att ha hört fantastiska spår som "That's what's up", där Mr Eon hyllar sina Philadelphia-rötter tillsammans med Last Emperor, eller när Copywrite kaxar sig i "Fuck Soundcheck".

Annars är det det vanliga underjordiska gardet från öst till väst, och några i mitten, som representeras. Konstigast är Lord Sears sånginsats på "Fake Thug Theme" och obehagligast är RA The Rugged Man när han mumlar "Love me, love me, long time" i "Homecoming Queen". Det enda som inte riktigt håller måttet är tyvärr gamle Big Daddy Kanes bidrag, mest på grund av en ond R'n'B-refräng. Eastern Conference All-Stars-spåret med sju mc:s (J-Zone förklarar för oss att han är "Christina Aguilera's pimp") dyker i upp två versioner fast remixen har ett namn som är bättre än själva låten ("Mighty Mi Air Max '95 Remix" alltså).

Sneakers, basket, snusk och rim. Mycket hiphop-nörderi för pengarna.

/ Per