RECENSION  

CARSTEN NIKOLAI & RYOJI IKEDA
LIVE
Konstmuseet - Göteborg, 01-10-07

Att kombinera av den japanske sinus-världsmästaren Ryoji Ikeda och hans tyska motsvarighet Carsten Nicolai är helt genialt. De är i princip varandras motsvarigheter och att de träffats och börjat spela ihop är därför både perfekt och ganska osannolikt.

Ikeda och Nikolai ser ut att stå och handla skivor vid Fylkingens bord när de presenteras, så de skyndar sig att inta sina platser i mörkret i Konstmuseets entrétrappa, där de lyses upp av varsin Powerbook. Under konsertens första halva har Ikeda i ögonvrån ständig koll på Nikolais två bildskärmar. Antingen sköter Nikolai rytm- eller låtstruktur, eller så är Ikeda helt enkelt orolig för att han ska göra fel. Ryoji Ikedas minimala sinus-pulser finns med i musiken de spelar tillsammans, liksom Nikolais rytmer och brus. Rena sinusvågor är vanliga, liksom vitt brus och rytmiska volter. En stor del av materialet till konserten hämtar de från sin skiva "Cyclo", som de släppte för ett par månader sedan på Nikolais skivbolag Raster-Noton. Det är egentligen inte speciellt konstigt, med tanke på att skivan är resultatet av ett två år långt skickande av filer som inleddes efter att de två spelat tillsammans första gången 1999.

Ibland får man faktiskt intrycket att Ikeda och Nikolai tillsammans bildar ett slags Hi-tech-Pan Sonic. Under de mer rytmiska partierna låter musiken som en kombination av Ikedas och Nikolais egen musik och just Pan Sonic. Att sinustonerna och bruset ritas upp i ett rutnät, där höger och vänster kanal är noggrant utmärkta, på en jätteskärm bakom artisterna förstärker intrycket ytterligare. Pan Sonic har för vana att projicera oscilloskopbilder av sin musik vid sina spelningar.

I slutet av konserten höjs volymen och ett kort oljudsparti är det sista vi får höra innan Nikolai och Ikeda går och ställer sig i ett hörn och försöker se ut som om de inte hör publikens applåder. Det lyckas, göteborgarna ger upp. Det blir inget extranummer, men ändå en väldigt bra konsert. Vi får tacka den trevliga GAS-festivalen för det.

/ Petter