RECENSION  

SIZZLA
BLACK HISTORY
CD - JetStar, 2001

Herr Kolonji ger ut ny skiva! Säkert årets tionde eller så, jag har tappat räkningen. På det här albumet finns det ett par pärlor men mitt helhetsintryck är att detta är ett hastverk som nog hade vunnit på att The Palmer Brothers (JetStars ägare) kostat på sig lite mer studiotid. Inledande "Bandulu" tycker jag uppnår och överstiger allt som en Sizzla-låt skall innehålla. Den är eftertänksam, ställningstagande och lite väl politisk.

Sedan maler han i sin faktiskt ganska unika stil igenom ett par spår för att i "Ring Leader" flörta med jänkarpubliken genom att i House of Pain-stil framföra att han givetvis vet hur spelet skall spelas och att han gärna visar hur, för intresserade. Det är som jag nämnt lite upp och ner i produktion och originalitet men det som slår mig mest är att tidigare mästerverk som "Black Woman and Child" omöjligt skulle kunna platsa här, han är så arg! Han halvskriker "blaze, fire blaze!" och nästan spottar fradga på var och varannan låt som en röd tråd genom hela skivan och i längden blir det lite mycket.

Nåja, han har för att citera Fat Bankroll-hjälten Bo Hansson "en hög lägstanivå" och med den utgivningstakt han har är den här skivan imponerande nyskapande och innovativ. Det kommer säkert ett eller två album till innan jul så fram tills dess kan jag rekommendera Black History.

/ Captain Morgan