RECENSION  

LOWFOUR
REPEATLE
12" - Force Lab, 2001

Lowfour är ett tidigare okänt namn som nu presenteras på Force Incs underlabel Force Lab. Bakom namnet hittar vi Andreas Tilliander, den av alla svenska elekronik-musiker som snabbast blivit erkänd. Till och med i Sverige.

Som Lowfour sorterar han nästan bort de knepiga rytmerna från sina tidigare skivor och alias och fokuserar på svävande brus-techno där inspirationen verkar hämtad direkt ur Köln-skolan. Denna genre är inte okänd för Force Inc, som bland annat givit ut skivor med båda bröderna Voigt. På både gott och ont tar Tilliander de tyska konkurrenternas kalla musik och gör den lite svängigare.

A-sidans två låtar är ganska torra, trevliga och raka konstruktioner som ligger någonstans emellan Gas och Tomas Jirku. Kanske är det så att det är så mycket mitt emellan Jirku och Gas att man inte ens märker att det är Tilliander, vilket i så fall är en liten nackdel. På b-sidan kommer gammel-Tilliander fram lite mer och det är då Repeatle fungerar som allra bäst. Första låten där är en dov, men väldigt taktfast, låt i 6/8-takt och i den sista låten ("Ätintekorv", ett roligt låtnamn) går han tillbaka ett halvt steg mot de finurliga rytmstrukturer som vi har hört från honom förut.

För övrigt följer alla låttitlar på skivan ett lustigt vegan-tema, vilket säkert är ett plus för någon.

/ Petter