RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
ROOTS OF DUB FUNK
CD - Tanty Records, 2001

Hopplös skiva att recensera det här egentligen. Att sitta hemma i soffan och lyssna på dub håller ju inte. För att få någon vettig uppfattning borde det här såklart spelas på ett soundsystem med jättehögtalare. Jag får göra mitt bästa ändå.

Tanty Records är missionärer för den moderna europeiska duben och det här är en budget-samlingsplatta som ska lura ner ungdomen i dub-träsket. Materialet rör sig från instrumental-reggae i traditionell Roots Radics-stil till mer moderna yttringar som drum'n'bass och trip-hop (även om pressreleasen hävdar "triphop this is not, dub funk it is"). Bäst blir det när de två världarna blandas, klassisk dub upphettad med en lagom dos digitalt maskineri utan att det går till överdrift. Lyckade exempel på plattan är Alpha and Omegas "Pure and Clean" eller Dubclashs "Return to the controls" där basen sköts av feta analogsyntar i båda fallen. "Hot get hotter" med italienska Dubware är mer Jamaica-ortodox, men ett av de bästa spåren. Ekomaskinen har fått gå loss rejält på ett oskyldigt elpiano. The Interruptor från Schweiz står också ut med sitt väldigt underhållande drum'n'bass-cut, "Return of the Sleng". Givetvis är det den gamla goda Sleng Teng-rytmen som uppdaterats med breakbeats och skenande acid-ljud.

Annars är det lite varierande kvalitet, men det enda som egentligen är dåligt på plattan är Dub Funk Associations "Natty Dread Kung Fu", den trevliga titeln till trots. Låten är en mycket märklig blandning av åttiotals-trummaskiner och syntstråkar, samplade repliker ur kung-fu-film och så Santana-gitarr på toppen. En Whitney Houston-instrumental från den gamla, inte-så-jävla-goda tiden i remix av en full Depth Charge, ungefär. Fast egentligen är blandningen så förvirrande att att jag har svårt att säga om det faktiskt är dåligt eller inte, och till Dub Funk Associations försvar så är deras två andra spår på samlingen är klart godkända.

/ Per