RECENSION  

SCANNER
LIVE
Pusterviksbaren - Göteborg, 01-09-16

Blyg-Scanner lever fortfarande. Rök-Scanner är däremot död och just dö verkar också den Scanner som gör intressant musik vara på väg att göra. Om inte annat så sov han tidvis ganska djupt i söndags, då han framträdde i och med att Göteborgs internationella konstbiennal avslutades.

Robin Rimbaud, som Scanner kallar sig till vardags, har själv deltagit i konstbiennalen med en debatterad, drömrelaterad ljudinstallation ombord på vissa spårvagnar. Just därför var han ett ganska naturligt val när man ville boka någon som skulle spela på avslutningsfesten.

Efter att ha sett Scanners vansinnesintensiva uppträdande på Norbergfestivalen för bara några veckor sedan hade jag ganska höga förväntningar inför spelningen på Pusterviksbaren. Det började också ganska bra, med tio minuter knaster och signaler. Därefter försämrades det åt ett oväntat håll när Scanner övergick till att något slags asiatisk pärlbands-twostep. Därefter blir det sällan riktigt bra igen. Oftast tar Scanner på sig rollen av nån slags Moby-figur, komplett med melankoliska bakgrunder, röstsamplingar och rak bastrumma.

En sak som även denna gång var väldigt underhållande med Scanner är de enorma blyghetsattacker han drabbas av när han får applåder. Det var inte lika dramatiskt denna gång som i Norberg (där Scanner blev så nervös av uppskattningen att han var tvungen gömma sig bakom en högtalare på scenen för att härda ut), men han rodnade ändå och smålog och vred på sig och försökte försvinna in i väggen. Mycket sevärt.

/ Petter