RECENSION  

DOUJAH RAZE
HARD TIMES
12" - Trilogy Records, 2001

Jahaja, då har ännu ett independent-hiphop-bolag startats och det får väl Fat Bankroll kolla upp. Den här gången är det Washington DC som skall visa oss vad riktig hiphop-kärlek handlar om, genom bolaget Trilogy Records. Eldsjälen bakom det hela är herr Double-J (aka J.J. Jensen) som drog igång firman runt millenieskiftet tillsammans med Neal Beggan, Dave Morrissy och framför allt Doujah Raze. Grabbarna träffades på James Madison University där de sysslade med en hel del radio vilket har givit dem visst lokalt erkänande.

Nu har det här lilla bolaget lyckats släppa Doujahs första singel från det kommande albumet. För produktionerna står Double-J, trots att Raze också både är DJ och producent. Tyvärr är detta alldeles för independent (eller snarare för dåligt) för mig. Produktionen på B-side-spåret "Looking up" är ett grymt skönt jazzalster som förstörs av Doujahs släpiga whiskey-röst. A-sidan är näst intill outhärdlig, här passar verkligen inte verserna och rösten med produktionen och resultatet blir skränig och plottrig blues-hiphop. Jag gillar inte blandningen, eller så är jag bara oförmögen att förstå något så innovativt och nyskapande, kanske? I så fall måste jag försvara mig med att grabbarna faktiskt lovade att föra hiphoppen tillbaka till sina rötter med "original beats with conscious lyrics - all from the heart". Och då gör de ett jäkligt dåligt jobb.

Som ni nog har förstått vid det här laget så spår jag ingen strålande framtid för varken Doujah Raze eller Trilogy Records. Men förhoppningsvis kommer de att utöka sin artistlista och släppa lite fetare grabbar, så stöd gärna bolaget och köp plattan när den kommer. För visst älskar vi independent-hiphop, även om jag är frestad att avsluta med samma visdomsord som Kutmasta Kurt gjorde när vi intervjuade honom...

/ Kåre